Katarzyna Najmrocka - Saudade Goa. Kuchnia goańska jako sentymentalna fuzja kultur i zmysłów

Kuchnia goańska to wypadkowa burzliwych dziejów południowo-zachodnich Indii, które ukształtowały stulecia wspólnej koegzystencji rożnych wyznań i narodów – szczególnie sąsiedztwa hindusów, muzułmanów oraz portugalskich katolików. Ostatecznie kolonialna przeszłość nadała finalny kształt kulinariom, które w myśl zasady kulturowego konformizmu, zaadaptowały nowe smaki i złagodziły piętno kolonialnej opresji. Owe indoeuropejskie kulinaria z latami stały się znakiem rozpoznawczym Goa i ważnym środkiem identyfikacji. Współcześnie są symbolem goańskości wpisującym się w sentymentalno-zmysłowy pejzaż miejsca – pachnący rybnym curry i niespotykaną nigdzie indziej melancholią, zwaną tu saudade de Goa.

Słowa kluczowe: goańska kuchnia, Indie, saudade, chronotopy żywieniowe, kolonializm, teoria rasa